Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak si povídám s Rusy o válce I.

Co si o válce myslí Rusové, kteří ji sledují z kanálů ruských vojenských blogerů na aplikaci Telegram?

V rámci zachování přehledu a při vědomí, že Rusové, podobně jako Číňané, dlouhodobě používají jiné sociální sítě a jiné vyhledávače (ano, Google je v Rusku na hlavu porážen ruským Yandexem) než lidé na Západě včetně nás, stáhla jsem si asi před rokem a půl aplikaci Telegram, kterou ostatně založil Rus.

Telegram je hlavní komunikační a informační platformou v Rusku, svébytným ruským Facebookem, který se ale Facebooku nepodobá, funguje na velmi odlišném principu autonomních kanálů. Ty se navzájem neprolínají a celá aplikace tak funguje v podstatě jako velký messenger… Jste-li zvědaví, tak si Telegram stáhněte.

Záhy jsem začala sledovat rozmanité ruské zdroje, především tedy kanály takzvaných voenkorů; vojenských korespondentů, milblogerů, wagnerovců a podobně. Jejich informace a materiály, jakkoliv vycházející z proválečného postoje a jednoznačně stranící agresorovi, se ukázaly být užitečné - na rozdíl od oficiálních svodek ruského ministerstva obrany přistupují k realitě více deskriptivně a nebojí se poukazovat na nedostatky a chyby s cílem zefektivnit ruskou kampaň.

V kombinaci se západními a ukrajinskými zdroji se tyto kanály ukázaly jako přínosné nejen z hlediska sledování pohybu fronty. Především už dlouho před ukrajinskou protiofenzivou poskytovaly velmi odlišný, pesimistický obraz rozpoložení ruské společnosti - nic například nenasvědčovalo údajné demotivaci ruských vojsk.

Brzy jsem si všimla, že kanály vycházejí jednak z informací voenkorů a jejich spojek na bojišti, ale každý z nich má i svého bota, který v reálném čase sbírá informace přímo od vojáků, týlových pracovníků i vojenských nadšenců.

Zhruba už rok si čas od času píšu s Rusy, kteří tyto kanály sledují. Netajím se tím, že jsem z tzv. nepřátelské země, poprosím je v diskusích, aby se mi ozvali, pokud mají chuť anonymně odpovědět na pár otázek. Výhodou těchto kanálů je vysoká přítomnost lidí z vojenského prostředí. Mám kontakt s několika ruskými vojáky přímo na Ukrajině. Nevýhodou je jistá názorová jednotvárnost; tyto kanály sledují především Rusové, kteří válku podporují (ti ostatní se ji snaží spíše vytěsňovat).

Všichni respondenti jsou také muži, což je způsobeno tím, že ve vojenských skupinách muži jednoznačně převažují. Je tomu tak všude na světě. A komunikace s cizí ženou je z podstaty věci lákavější pro muže.

Starší rozhovory můžete najít zde.

Tentokrát ode mě všichni zájemci dostali následující text:

„Dobrý den, děkuji, že jste se ozval! Můžete odpovědět na všechny otázky nebo jen na ty, ke kterým se chcete vyjádřit (stačí u odpovědi uvést číslo).

Můj zájem je skutečně analytický zájem, nemám zájem vás jakkoli poškodit nebo zneužít. Jste-li voják, otázky nijak neohrožují vaši bezpečnost a bezpečnost vaší jednotky, jsou velmi obecné.

1. Jak podle vás probíhá v současné době speciální vojenská operace? Jak se jí daří, jak dlouho potrvá a k jakým výsledkům povede?

2. Ovlivnil nějak váš názor postoj Západu ke konfliktu (například: Dříve jsem si myslel, že válka je hloupost, ale teď vím, že nemůžeme prohrát, protože Západ nás zničí)? Jak byste charakterizoval svůj postoj k Západu před válkou? Pozitivní, neutrální, negativní?

3. Ovlivnily sankce nějak váš osobní komfort? Pokud ne, jste ochoten ho obětovat? Který příklad sankcí považujete za nejnespravedlivější?

4. Podporujete vy sám nějakým způsobem frontu, jste příslušníkem SVO, přispíváte vojákům penězi apod? Jsou ve vašem okolí lidé, kteří jsou na frontě? Myslíte si, že by se mělo aktivně zapojit více lidí?

5. Jsou ve vašem okolí lidé, kteří mají jiné názory než vy a které podezříváte z protiválečného postoje? Bavíte se spolu? Snažíte se změnit jejich názor? Jakými argumenty?

6. Co si myslíte o těch ruských politicích nebo podnikatelích, kteří mají příbuzné v nepřátelských zemích? Je to podle vás ostuda, nebo jejich svobodná volba?

7. Útoky Ukrajiny na Rusko - jak na vás působí? Znáte ve svém okolí někoho, kdo v jejich důsledku změnil svůj názor (pro nebo proti válce)?

8. Myslíte si, že po válce spolu Rusko a Západ začnou opět vycházet? Nebo se Rusko musí zcela přeorientovat na jiné regiony (Čína, Afrika)? Vnímáte Rusko jako součást Evropy, nebo spíše Asie?

9. Co si myslíte o Jevgeniji Prigožinovi a PMC Wagner?

10. Cokoli byste chtěl vzkázat nebo doporučit lidem na Západě.“

Jejich odpovědi přináším v nekorigované a nekomentované formě. Obsahují ruskou válečnou propagandu a citlivějším jedincům nemusejí udělat dobře na duši. Sama jsem do jejich odpovědí nijak nezasahovala, nesnažila se je ovlivnit. 

Kirill, Terry, Vladimir a Boris odpovídali na konci listopadu 2023. S Borisem jsme poté vedli delší dialog o historii a současnosti, který výhledově také zveřejním.

________________________________

  • Kirill, 11 let v armádě, dnes podniká se zahradními grily

1. Zpočátku jsem měl pochybnost, jak je to s „demilitarizací“ Ukrajiny, když tam celé NATO posílá zbraně, které nás mohou ohrožovat. Teď si ale myslím, že demilitarizace probíhá. Proč? Protože já si vzpomínám, když Ukrajina měla 50 milionů obyvatel. Já jsem tam v době rozpadu SSSR žil. Dnes má možná 25 milionů, to je ztráta poloviny populace za 30 let. Většina odešla už před válkou, protože se na Ukrajině nedalo žít. My však dnes ničíme bojeschopnou složku obyvatelstva. I Američané přiznávají, že už nezbývá mnoho těch, kdo chtěli proti nám bojovat. Ničíme živou sílu. A Ukrajina má pouze živou sílu. Zbraně a výcvik dostává ze zahraničí, vlastní zbrojní průmysl si zničili. Myslím, že SVO bude pravděpodobně trvat ještě 1-2 roky, v jejím důsledku budou předpokládám osvobozeny 4 oblasti, další tři oblasti možná (Oděsa, Mykolajiv, Charkov). Zbytky Ukrajiny podepíší časově neomezené odmítnutí vstupu do NATO, ale možná vstoupí do EU.

2. Ne, to se nestalo. SVO je výsledkem dlouholetých problémů ve vztazích mezi Ruskem a Západem. Od rozpadu SSSR nás Američané zneužívali, vyčleňovali z rozhodování a snažili se získat různými způsoby přístup k ruským zdrojům. Můj vztah k politickému Západu byl již mnoho let negativní. Proti lidem nic nemám.

3. Dopad sankcí lze rozdělit na pozitivní a negativní. Pozitivní dopad – líbí se mi, že v důsledku sankcí a stažení různých západních společností z trhu získaly ruské společnosti konkurenční výhody. Například se objevilo mnoho domácího nábytku, rozvíjejí se IT společnosti atd. Přiznávám, že i v mém oboru se to projevilo. Negativní dopad – je jich několik, ale nejvýznamnější je změna schémat letecké dopravy a nutnost létat na jiných trasách. Je to delší a dražší.

Nejhorší na sankcích je pokrytectví. Sankce jsou od počátku zaměřeny na poškozování civilistů, není to žádná válka proti Putinovi. Myslíte si snad, že Putin a jeho okolí nedokážou sehnat elektroniku od Apple nebo řeší zdražení masa? Nikdo z nich si sankcí nevšiml. Je to útok na ruské lidi, na chudší obyvatelstvo. Když ale zmlátíte dítě, nezačne vás mít víc rádo. Dnes žijeme v nesrovnatelném blahobytu oproti 80. a 90. letům, kdo má dobrou paměť, nemůže si stěžovat.

4. Ano, převádím peníze na nákup dronů ze zahraničí. Nemyslím si, že je to tak nutné, protože Rusko si spoustu potřebných zbraní vyrábí samo, ale rád přispívám k vítězství a malé drony (ne Lancety) jsou dovoz, ne něco, co se montuje u nás.

5. Pokud v mém okolí takoví lidé jsou, nechávají si tyto názory pro sebe, protože jsou nepopulární a nikdo se nechce hádat.

6. Mám k tomu negativní postoj, ale jsem zastáncem svobody a odděluji děti od jejich rodičů. Sám mám tři děti, žádné z nich nestuduje na Západě, ale povahu nebo zájmy má každé úplně jiné, i když mají stejné rodiče a stejnou výchovu.

7. Pokud jde o útoky dronů na ruské území, ty se mě netýkají, protože nežiji ve velkém městě a jsem daleko od Ukrajiny i od Moskvy, ale tyto útoky obecně většinu lidí, které znám, jen přesvědčily o potřebě SVO.

8. Vztahy jsou totálně v háji, Rusko se musí přeorientovat na globální Jih, na většinu lidí na světě, ne na hrstku evropských zemí a USA. Rusko je Rusko, ne Evropa nebo Asie. Evropané sami nepovažují Rusko za součást Evropy, takže je třeba se jim přestat snažit „zavděčit“. Je to převlečený rasismus a neměli bychom si v něm libovat.

9. Jsem neutrální. On a PMC Wagner udělali mnoho dobrého, ale Prigožinovo rozhodnutí a špatný odhad nálad veřejnosti vedly k tomu, k čemu vedly. Nepoznal, že Rusové se nejvíc ze všeho bojí nestability. Jeho akce byla nesmyslná a nevedla k žádným pozitivním změnám.

10. Západ ztratil Rusko a tím sám sebe poškodil.

  • Terry, 14 let v armádě, několik let profesionální žoldnéř (PMC Wagner)

1. Nemám z toho radost, ale já vidím frontu, která je statická. Ubránili jsme se protiofenzivě a převzali iniciativu, ale mám strach, že nám to nepůjde o mnoho lépe než Ukrajincům. Ve skutečnosti je při této délce fronty opravdu těžké operovat. Dobytí Bachmutu vyžadovalo heroické úsilí a soustavný tlak velkého množství živé síly i zbraní. Dnes jsou ruské jednotky v okolí Bachmutu mnohem slabší a Chochlové tam postoupit nedokážou. Na záporožské frontě za každý sotva měřitelný postup platí velkým masakrem. Jenže to platí i pro nás. V současnosti pro nás nevidím možnost znatelnějšího postupu. Je to otázka ochoty jít do konce. Rusko dokáže Ukrajinu porazit, ale ne ve stavu, kdy se většina populace tváří, že válka není. Myslím, že vedení od začátku improvizuje. Trvání války závisí od cílů. Pokud by šlo o zamražení současné situace, může válka skončit i příští rok, podle ochoty západních kurátorů Ukrajiny. Ale může také trvat 5-10 let.

2. Západ byl vždy náš soupeř, měnila se jen intenzita. Nikdy nám nechtěli pomáhat, protože nic jako přátelství v zahraniční politice neexistuje. Vždy je to výměnný obchod a vy si musíte dobře spočítat, jestli na to přistoupit. Ale my jsme v Rusku uvěřili, že nám jdou pomáhat. Já jsem byl tehdy dítě, ale Gorbačov a Jelcin byli dospělí politici. Číňané měli chytřejší vůdce, a tak jsou bohatí a silní, my měli srdce na dlani, a tak teď musíme napravovat, co jsme tehdy pokazili. Takže ne, já jsem názor nezměnil, i když některé věci mě překvapily. Nikdy by mě nenapadlo, že je na Západě tak snadné krást majetky lidí, protože jsou Rusové. Zakazovat ruskou kulturu, okrádat lidi o auta, mobily nebo dokonce prádlo, chtít uvěznit ruského prezidenta. Oni se úplně zbláznili.

3. Sankce zasáhly Rusy, kteří cestují do zahraničí letecky. Letů je míň, letenky dražší, zdražily například i zájezdy pro rodiny, protože cestovní kanceláře si do cen promítly ceny letenek a rubl oslabil vůči západním měnám. Moje bývalá žena zaplatila za zájezd se dvěma dětmi do té samé destinace třikrát víc než před covidem. Já nebyl v zahraničí několik let, takže mě to nezasáhlo. Zasáhlo to také lidi, kteří si kupují přes internet nějaké služby ze Západu, není jak zaplatit, pokud máte jen ruskou kartu. Platí to pro některé PC hry nebo streamovací platformy.

V obchodech se nic nezměnilo, stále je tam všechno zboží, něco se přejmenovalo. Pokud jde o zdražování, myslím, že obchodníci jen využili příležitosti. Dávalo by smysl, kdyby byly dražší výrobky nebo potraviny z dovozu, ale podražily i věci, které nemají s dovozem vůbec nic společného. Mám kamaráda, který vlastní nábytkářskou firmu. Ceny drželi dole hlavně kvůli konkurenci z IKEA, s odchodem IKEA zdražili. Ale celkově je to snesitelné na to, že proti nám schválili už asi trilion sankčních balíčků.

4. Přispěl jsem několikrát penězi lidovým milicím na Donbase, protože ti to potřebují nejvíc. Postrádají výstroj, výzbroj i například léky.

5. Moje sestra je proti SVO. Bavíme se o neutrálních tématech, někdy chce znát můj názor na dění, ale mluvíme spolu takovým způsobem, abychom se nepohádali. Myslím, že dnes už se lidé nehádají. Každý má hotový názor.

6. Paradoxně nám pomohl Západ, když přinutil ruské podnikatele stáhnout svůj kapitál do Ruska. Samozřejmě někteří najdou cestičky přes Izrael apod., ale skončila praxe toho, že někdo vydělává v Rusku a peníze utrácí na Západě. A nemluvím tak o něčích dětech, co studují na Západě, ale třeba o lidech, co v Rusku vydělali miliardy na obchodech se surovinami a investovali je do nemovitostí v Británii. Jsem zastánce kapitalismu, ale domácí kapitál má sloužit své zemi.

7. Cynicky vzato, takové útoky způsobují jen malé škody a pomáhají mobilizovat populaci. Nemám nic proti.

8. Naše vztahy určitě nezůstanou takové, jaké jsou teď, v řádu pár let až desetiletí se situace uklidní. Ale nebude to jako předtím, Rusko už doufám nikdy neuvěří, že to s ním Západ myslí dobře. A ani nikdo jiný, každý na vás chce vždy jen vydělat. A být na místě Číny nebo Indie, dávám si hodně velký pozor na to, abych si na Západě neukládal žádné peníze. Jakmile se jim znelíbí vaše politika, tak vám je prostě seberou. Rusko je směs Evropy a Asie, ale dávám přednost tomu, abychom byli vnímáni samostatně.

9. Jevgenij Viktorovič (Prigožin, pozn.) a Dmitrij Valerjevič (Utkin, pozn.) vytvořili naprosto unikátní strukturu, v níž spojili státní zájmy s podnikatelskou dravostí. Mám zkušenost z armády i z PMC, viděl jsem propastný rozdíl v efektivitě. Jako podnikatel si nemůžete dovolit financovat lidi, kteří na struktuře jen parazitují, zatímco u státu je to jeden z hlavních znaků. V PMC nebylo místo pro zloděje nebo povaleče. Každý, dokonce i vězni, dostal výcvik na vysoké úrovni, všichni dostali po zranění perfektní rehabilitace a vysoká odškodnění. Kdo tvrdí opak, lže. Jevgenij Viktorovič se vždycky postaral, aby potřeby všech byly uspokojeny. Výplata chodila včas, sliby se dodržovaly, byl nařízený odpočinek. Společnost měla svou speciální ideologii a panovala v ní obrovská soudržnost. Byl jsem raněn v lednu 2023, tělo mám vyztužené pláty a další vývoj jsem sledoval už stejně jako vy. I od bývalých kolegů jsem slyšel různé teorie, podle jejich posledního působiště, ale jedno vím jistě. Jevgenij Viktorovič ani Dmitrij Valerjevič nebyli nezodpovědní lidé. Neudělali by to, co udělali, kdyby měli jiné možnosti, jak se dohodnout. Jejich smrt pro mě byla velká rána.

10. Asi nic. Obyčejní lidé nikdy nejsou nepřátelé.

  • Vladimir, 52 let, je z Krasnojarsku, podniká ve výrobě brusiv

1. Válka je vyrovnaná, 50 na 50, neprohráváme, ale není to jednoduché, protože povrchní a válečnický Západ vymyl bývalým Rusům mozky a dodává jim zbraně. Válka se potáhne, dokud země 404 nepřijde o milion mrtvých.

2. Myslím, že speciální vojenská operace byla nejlepším rozhodnutím prezidenta. Putin napravil chybu, kterou udělal v roce 2014. Já osobně jsem to už před začátkem SVO v soukromých rozhovorech navrhoval. Ale VVP (Vladimir Vladimirovič Putin, pozn.) udělal vše chladnokrevněji. Můj názor se nezměnil. Bylo nutné zahájit válku. Můj postoj k Západu se také nezměnil. Je v podstatě neutrální. Jste jen hloupá zvířata, která se instinktivně snaží být v čele klanu, smečky v boji o existenci. Jste součástí bezduchého zvířecího světa, nejste lidé. Nemáte žádný lidský soucit.

3. Sankce mě neovlivnily. Mám ruské auto, v jídelníčku mé rodiny se nic nezměnilo. Rubl vůči dolaru poklesl, ale mě se to nedotklo.

4. Podporuji frontu produkty a převody peněz. Na frontě nejsem, ale při mobilizaci před povolávacími rozkazy neutečeme. V armádě nemám žádné známé. Mám jen dcery, které jsou ještě malé, takže jim to nehrozí. Myslím, že by vláda měla zavést zvláštní daň na SVO, ale nezavede, raději inflaci.

5. Jsou i jiné názory, většinou neutrální pacifistické, jedna příbuzná má ukrajinského manžela a názory podle toho. Nesnažím se je příliš přesvědčovat, protože to není nutné – většina lidí přece podporuje prezidenta.

6. K politikům a podnikatelům s příbuznými v zahraničí se chovám neutrálně… Jak se k nim chovat, když jsou zvyklí krásně žít, neustále jezdí do Evropy a mozek mají přirozeně otočený západním směrem. Co s nimi? Jsou to světoobčané. Je těžké změnit jejich myšlení.

7. Žiji v Krasnojarsku, podívejte se na mapu. Útoky ze země 404 se mě netýkají. Nikdo už nemění svůj názor.

8. Po válce zůstanou Rusko a Západ nepřáteli. Protože nejste lidé – jste součástí světa zvířat, nemáte smysl pro soucit, nemůžeme se s vámi přátelit. Jak se mohou hyeny přátelit s antilopami?! Čína a muslimský svět jsou sice navenek drsní, ale oduševnělí lidé. Jsou to lidé, Západ nikoli. Pokusíme se však vyjít se všemi. To je pravidlo. Osobně bych zavedl zákaz vývozu přírodních zdrojů do Evropy... Ale vláda ví lépe, jestli je to možné, aby nás to nepoškodilo.

9. Jevgenij Prigožin byl talentovaný vůdce, udělal pro zemi hodně dobrého, ale za války se zbláznil a šel proti úřadům, byl to takový rebel. A zcela přirozeně skončil špatně. Samotní wagnerovci jsou jen vojáci inspirovaní myšlenkami vlastenectví a bojovnosti, placení státem.

10. Lidem na Západě přeji mírové nebe a jejich vůdcům zdravý rozum. Přijďte nás navštívit… Nevím to jistě, ale myslím, že sem pustíme skoro každého kromě zjevných nepřátel. Ano… tady u nás je zima, kromě přírody tu není nic moc k vidění, ale stejně. A ty – Ljušo přijeď, slibuju, že tě osobně povozím po Krasnojarsku))))))

  • Boris, 39 let, je tatarského původu, muslim, pracuje v IT

1. Domnívám se, že mnoho lidí má dojem, že Rusko chtělo provést bleskovou akci a ovládnout Ukrajinu během tří dnů. A protože se blitz nepovedl, znamená to, že se nedaří SVO. Může to tak být, ale každá mince má dvě strany. Na začátku SVO Rusko dalo rozsáhlým útokem oficiálnímu Kyjevu najevo, že dříve vyslovené ultimátum nebyla prázdná slova, ale vážný úmysl zbavit Ukrajinu státnosti, pokud se nepodřídí ruským požadavkům. Podobně jako v případě války s Gruzií v roce 2008. Tehdy Gruzínci pochopili signál a učinili ústupky, po nichž je Rusko nechalo být. Ukrajina se naopak rozhodla bojovat a hodila istanbulské dohody do koše.

Musel se tedy realizovat plán B. Plán B nepředpokládá bleskové útoky a obchvatné manévry v hloubce stovek kilometrů. Rusko se stáhlo na připravená předmostí, zabezpečilo do té doby holý týl a roztažené zásobování a nyní sedí v hluché obraně a pálí vším, co má, čímž způsobuje nenapravitelné škody ukrajinskému průmyslu, a zároveň všemi kanály (vnitřními ukrajinskými i mezinárodními) otřásá kyjevskými orgány. Je to jako zápas dvou bojovníků MMA – jeden kope, mlátí lokty, mlátí hlavou, zatímco druhý má ruce kolem prvního a nehýbe se. A zvenčí to vypadá, že první vyhrává, protože je tak aktivní, podniká protiútoky, a druhý nedělá nic. Skutečnost je taková, že ten druhý škrtí.

Rusko škrtí Ukrajinu. V této situaci je to nejúčinnější, nejbezpečnější, nejlevnější a nejzaručenější způsob, jak se vypořádat se Zelenského režimem. Ukrajina může dál postupovat, jak chce, Západ jí může pomáhat, jak chce, logický konec celého příběhu je nevyhnutelný – kyjevský nacistický režim bude uškrcen. Jak dlouho to bude trvat? To nevím. Možná za rok, možná dalších deset let nebo i déle. Rusko nemá kam spěchat – všechny mosty byly spáleny, všechny trubky odstaveny, všechny sankce uvaleny. Co ještě může ztratit?

A ještě jedna poznámka. Rusko jasně chápe, kdo je skutečný nepřítel – Západ. Ukrajina je jen vzteklý bolševik. A akce Ruska jsou namířeny proti Západu. V reakci na něj. A to, co se děje na Ukrajině, je způsob, jak Rusko vrací úder lapiduchovi. Západ je zatím na mušce. Pokud má Západ ještě pud sebezáchovy, pak je možné místo nepřátelství přejít k produktivní spolupráci za ROVNÝCH podmínek. Pokud ne… No, pak jedni půjdou do pekla, druzí do nebe.

2. V 90. letech jsem měl nejpříznivější vztah k Západu. Stejně jako pravděpodobně mnoho mých krajanů. Osobně jsem Západ považoval za vysoce rozvinutou, humánní, čestnou a spravedlivou společnost. Ale za deset let se můj názor zcela změnil o 180 stupňů. Ukázalo se, že Západ nás nepovažuje za rovnocenné lidské bytosti. Počínaje hollywoodskými filmy, kde jsou Rusové (zde a dále pod Rusy myslím všechny Rusy bez ohledu na etnicitu) zobrazováni jako hloupé zrůdy, přes zákazy a pronásledování našich sportovců až po dvojí metr a sankce v politice a ekonomice. Západ nás nevnímá jako sobě rovné, nerespektuje nás. Buď se nám vysmívá, podvádí nás, nebo nás ignoruje. Obecně jsem měl k Západu krajně negativní postoj už před SVO.

A jak jsem řekl ve své první odpovědi, doufám, že Ukrajina působí jen jako rozehřívačka. Hlavní část operace přijde později. A Rusko si může dovolit bojovat dlouho díky nevyčíslitelným zdrojům. Těžko najdete na planetě jinou zemi, která je v úplné blokádě schopna nejen se ohřát a nakrmit, ale také v případě potřeby bušit do celého světa. A ještě jedna věc. Arogance Západu je jejich největší chybou. Kdyby se k nám chovali lidštěji, Rusko by jim už dávno leželo u nohou. Místo toho je bude zabíjet. To byl vtip.

3. Lidé na Ukrajině si stěžují, že Západ uvaluje sankce na Rusko velmi pomalu a rozvážně a Rusko má čas se přizpůsobit. S tímto názorem souhlasím. Rusko totiž navzdory nesčetným sankcím, které by Čínu dávno přivedly ke kolapsu, příliš netrpí. Na Sovětský svaz bylo uvaleno stokrát méně sankcí, a přesto se zhroutil. Ale Rusko se drží. Na vlastním příkladu nepociťuji nepříjemnosti. Žiju v Moskvě a jsem ajťák, co k velkému rozhořčení Západu neutekl do Gruzie. Větší nepohodlí způsobila kradmá omezení. Možná covid sehrál určitou roli anestetika od sankcí.

Jsou to opravdu maličkosti, které jsou pro mě trochu nepříjemné – situace s auty. Nevím, které si mám koupit. Nerozumím ničemu u prodejců a náhradních dílů, způsobu opravy, záruce atd. Celkově auto moc nepotřebuju, takže to zvládám. Ale pokud na to dojde, budu si muset asi koupit čínské. A třeba se do té doby Korejci přizpůsobí, pak už to bude OK. Nebo známí, kteří mají iPhone, si stěžují, že jim nejdou nainstalovat některé programy v AppleStore. Je to pro ně nepříjemné. Já mám android, tam takové problémy nejsou. Občas jsou některé stránky na internetu blokované. Je to nepříjemné. Ale nevím, jestli je to kvůli sankcím nebo ne.

Jsem ochoten obětovat pohodlí? Ano, jsem. Pokud se člověk obětuje kvůli nějaké chamtivosti, tak ve jménu toho, aby se Západ zodpovídal, se to dá tolerovat o to víc. Nejnespravedlivější je dvojí metr. Saúdové rozsekali opozičníka Chášukdžího na kusy (doslova) a nic se jim nestalo. Ale Rusko, pokud jen mrkne okem, je okamžitě postiženo řadou sankcí. O zvěrstvech, kterých se nyní dopouští Izrael na muslimech, ani nemluvě. Beru to osobně, protože jsem muslim, i když nepraktikující. Ale místo sankcí se Izraeli naopak pomáhá.

4. Neúčastním se vojenských operací. Jsem obyčejný civilista.

5. Mám podezření, že mezi mými známými takoví lidé jsou. Na toto téma s nimi však nekomunikuji. Protože to vždy hrozí hádkou a zpřetrháním vztahů, které jsou hodnotné. Nemusíme spolu přece ve všem souhlasit. Ale takových lidí v mém okruhu není mnoho. Myslím, že stále většina Rusů podporuje SVO.

6. Tuto otázku bych položil šířeji – vzal bych v úvahu nejen politiky a podnikatele, ale všechny Rusy. A uvažoval bych v následující rovině – kde jste byli v těžkých dobách pro zemi? Pokud jste se s počátkem SVO vyděsili a hned jste utekli jako krysa do Kazachstánu a podobně, pak jste zrádce. Pokud jste žili v zahraničí už dávno před SVO a s jeho začátkem jste začali házet špínu na Rusko nebo se za něj stydět, pak jste zrádce. Obecně ale platí, že nezáleží na tom, kde žijete. Hlavní je váš postoj k Rusku. Pokud Isinbajevová předstírá, že pro ni Rusko nic neznamená, že je světoobčankou a ruští sportovci pro ni nic neznamenají, pak je zrádkyně. Pokud by se zuby nehty postavila za práva ruských sportovců soutěžit pod vlastní vlajkou, pak by se jí dostalo cti a úcty, i když žije v zahraničí. Ale ona je zrádkyně.

7. Nebylo by mi příjemné, kdyby nám na hlavu padaly rakety, ale že dron vysklí okno v mrakodrapu, to mě nevzrušuje. Pokud je tam vliv na nerozhodné lidi, tak určitě směrem k podpoře SVO. Ale nemyslím, že zůstalo moc nerozhodných lidí.

8. To je klíčová otázka. Právě teď probíhá hra s nulovým součtem. Někdo se bude muset ve výsledku obětovat. Buď Západ porazí Rusko a vrazí mu svá špinavá chapadla do kapes. Nebo Rusko Západu naplácá a donutí ho projít všemi fázemi – od jeho ignorování až po přijetí nových pravidel, na nichž Rusko trvá. Obecně asi platí, že někdo bude na straně poražených a jeho vis-a-vis bude na straně vítězů. Rusko je součástí Evropy i součástí Asie, ale na geografii tolik nesejde.

Nezapomeňte, že existuje taková legenda, že tatarsko-mongolské jho zotročilo Rusko a Rusové platili tribut (daň) po tři sta let. Podíl pravdy na této legendě je, že Rusko skutečně bylo pod útlakem a platilo. A pak dalo Čingischánům co proto a od té doby zbytky jha tiše sedí v Ulánbátaru, ani nesvítí. Se Západem a Ruskem je to stejný příběh. Ano, Rusko je už sto let pod útlakem Západu a platí daň. A kdo ví, třeba právě teď Rusko dá Západu co proto, a když ne teď, tak třeba za dvě stě let. Dějiny nezačínají ani nekončí jednou válkou.

9. S Prigožinem se zpočátku zacházelo s úctou. Ale už dávno před vzpourou, ještě při šturmování Bachmutu, Prigožin prohlásil, že na rozdíl od něj Ozbrojené síly RF nestojí za nic. Poté se můj postoj k Prigožinovi změnil a stal se krajně negativním. Ozbrojené síly RF bojují mnohem efektivněji než Prigožin, bez fňukání a laciného PR. Po vzpouře jsem si uvědomil, že jsem měl ve svém postoji k němu pravdu.

10. Jaký má smysl něco říkat lidem na Západě, když se na nás dívají jako na divochy? I když… Vyzývám západní společnost, aby se vzdala pokrokových myšlenek, kdy muž spí s mužem, a vzala si příklad z nás divochů, kde muž spí se ženou. Lépe to klouže.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Sulovska | čtvrtek 7.12.2023 13:02 | karma článku: 40,76 | přečteno: 8656x
  • Další články autora

Lucie Sulovska

KGBéla. Neuvěřitelný příběh maďarského europoslance

Béla Kovács v dospělosti zjistil, že je adoptovaný a jeho pravým otcem byl ruský voják. Vzal si agentku KGB, špehoval pro Rusko a byl deset let europoslancem.

9.5.2024 v 10:18 | Karma: 11,78 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost

Lucie Sulovska

Krach ukrajinské protiofenzívy: Jak šel čas

Washington Post přinesl dosud nejkomplexnější zhodnocení ukrajinské protiofenzívy. Co komplikovalo přípravy a proč protiofenzíva nakonec nedosáhla ani svých minimálních cílů?

10.12.2023 v 10:49 | Karma: 30,53 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Společnost

Lucie Sulovska

Neslavně známí: Sergej Šojgu

Série osobních medailonků ruských představitelů, hlásných trub a válečných zločinců. Pokorný služebník.

21.11.2023 v 0:02 | Karma: 25,27 | Přečteno: 651x | Diskuse| Společnost

Lucie Sulovska

Neslavně známí: Putinovo horší já

Série osobních medailonků ruských představitelů, hlásných trub a válečných zločinců. Putinův vyvolený.

7.10.2023 v 18:18 | Karma: 22,53 | Přečteno: 627x | Diskuse| Společnost

Lucie Sulovska

Neslavně známí: Vladimir Solovjov

Série osobních medailonků ruských představitelů, hlásných trub a válečných zločinců. Slavíček smrti.

24.9.2023 v 14:56 | Karma: 21,01 | Přečteno: 635x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Zmatky kolem přijímaček: část škol dala špatné pořadí, Cermat se snaží o opravu

13. května 2024  18:21,  aktualizováno  19:53

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

Půjde Severní Irsko svou cestou? Soud tam odmítl britský imigrační zákon

13. května 2024  19:52

Některé části britského imigračního zákona nelze v Severním Irsku uplatňovat. Rozhodl o tom vrchní...

Klíčový svědek: Platil jsem, aby o Trumpovi nevycházely negativní zprávy

13. května 2024  18:16,  aktualizováno  19:27

Někdejší právník amerického exprezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen u soudu vypověděl, že v roce...

Slibovala, že rozvod nic nezmění. Přesto Melinda Gatesová v čele nadace skončí

13. května 2024  19:23

Z pozice spolupředsedkyně Nadace Billa a Melindy Gatesových odchází Melinda Gatesová, v pondělí to...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 11,78
  • Průměrná čtenost 1555x
Velmi mnoho jsem toho v životě napsala. Momentálně pracuji v jiném oboru a píšu pro radost. Překládám články z angličtiny, polštiny, maďarštiny či ruštiny, také píšu vlastní. Baví mě historie, krimi, střední Evropa, psychologie, náboženství, fotbal.

Seznam rubrik